Ontwikkelingen en aandacht bestuur 2023
Hoofddoelstellingen 2023
1. Verdere stappen op weg naar implementatie Wet toekomst pensioenen (WTP) per 1 Januari 2025 met als concrete doelstelling:
- implementatie bedrag ineens voor de implementatiedatum (beoogd 1 juli 2023);
- implementatie keuzebegeleiding voor de implementatiedatum (voor zover later dan 1 januari 2023);
- kennis en informatie delen met en tussen alle betrokkenen bij het pensioenfonds; - zorgen voor een zorgvuldig en tijdig proces van ontwerp, besluitvorming, transitie en implementatie van de uitwerking van de WTP;
- komen tot tijdige en onderbouwde besluitvorming incl. het ondersteunen van het besluitvormingsproces (tijdig incl. onderbouwing) door sociale partners in het kader van de WTP;
- tijdige afstemming (incl. alignment) met alle uitvoeringspartijen inzake de implementatie, in het bijzonder met de pensioenuitvoeringsorganisatie (beoogde overgang per 1 juli 2025), de vermogensbeheerders en de custodian;
- implementatie WTP tegen beheerste kosten;
- goede communicatie met deelnemers, werkgevers, sociale partners en DNB.
2. Het zijn van #GastVrij Pensioenfonds met als concrete doelstelling:
- behoud van bestaande werkgevers en deelnemers en het draagvlak onder sociale partners en stakeholders en
- voortzetting van de uitbreiding van het aantal werkgevers en deelnemers.
Overgang naar het nieuwe pensioenstelsel
In paragraaf 3.2 ‘Wet Toekomst Pensioen’ is uitgebreid stilgestaan bij de WTP-gerelateerde activiteiten van het pensioenfonds 2022. Voor 2023 is de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel onverminderd het belangrijkste aandachtspunt voor het bestuur.
Datum overgang nieuwe pensioenstelsel
Het pensioenfonds besloot in februari 2023 de beoogde overgangsdatum naar het nieuwe pensioenstelsel op te schuiven van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025. De onderbouwing van dit besluit is beschreven in paragraaf 3.2.
Evenwichtigheidskader
Evenwichtige belangenbehartiging is vooral relevant als belangen (potentieel) tegengesteld zijn. Dit is bij veel besluiten van het pensioenfonds het geval omdat sprake is van een collectief vermogen. Evenwichtige belangenbehartiging is in de wet een open norm. Een kader geeft vastigheid; niet alleen voor het bestuur van het pensioenfonds zelf maar ook voor de verantwoording. Het bestuur heeft daarom in 2023 een evenwichtigheidskader opgesteld voor een goede afweging van de belangen van (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden bij besluitvorming die deze belangen raakt. Zo speelt een evenwichtige afweging van belangen binnen het kader van de Wtp een belangrijke rol bij besluitvorming over invaren.
ALM-studie
De adviserend actuaris WTW heeft in de eerste helft van 2023 op verzoek van het bestuur een ALM-studie uitgevoerd in het kader van de besluitvorming met betrekking tot de Wet toekomst pensioenen. Het bestuur heeft de uitkomsten van deze ALM-studie besproken in de vergaderingen op 19 januari, 23 februari, 23 en 30 maart en op 20 april 2023.
Datakwaliteit
In 2023 besteedt het pensioenfonds in samenspraak met de pensioenuitvoeringsorganisatie TKP veel aandacht aan de datakwaliteit van het pensioenfonds. Doel is om de datakwaliteit van het pensioenfonds waar nodig op het gewenste niveau te krijgen en te houden. Dit mede t.b.v. de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Het pensioenfonds heeft daartoe een datakwaliteitsbeleid opgesteld. Het kader datakwaliteit van de Pensioenfederatie vormt het startpunt waarbij TKP uitvoering geeft aan de generiek voorgestelde controls zoals opgenomen in voormeld kader.
Keuzebegeleiding
In paragraaf 3.2 ‘Wet Toekmost Pensioen’ is ingegaan op het onderwerp ‘Keuzebegeleiding’. In 2023 monitort het pensioenfonds dat de dienstverlening van TKP m.b.t. dit onderwerp tijdig op orde is i.v.m. de wettelijke ingangsdatum van 1 juli 2023.
Uitbesteding – nieuw administratiesysteem PUO
Pensioenuitvoeringsorganisatie TKP implementeert in 2023 een nieuw administratiesysteem. Belangrijk argument hiervoor is de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. TKP heeft gekozen voor het administratiesysteem Plexus van Keylane. Gezien de grote belangen voor het pensioenfonds volgt het pensioenfonds de implementatie intensief en stelt het waar nodig kritische vragen.
DNB
Op verzoek van DNB informeert het pensioenfonds samen met de andere pensioenfondsen in Nederland DNB periodiek (éénmaal per kwartaal) over de status van de besluitvorming inzake de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.
Groningen, 15 juni 2023
het bestuur,
Ansfried Snijders (onafhankelijk voorzitter)
Wouter Bleckman
Imke Hollander
Kees Scheepens
Marco van Straten
Gijs Vermeulen
Caspar Vlaar