Spring naar inhoud

Ontwikkelingen en aandacht bestuur 2024

Ontwikkelingen en aandacht bestuur 2024

Hoofddoelstellingen 2024
Het bestuur heeft voor 2024 de volgende hoofddoelstellingen geformuleerd:

1. Vervolg stappen op weg naar implementatie Wet toekomst pensioenen (Wtp) per 1 januari 2025
met als concrete doelstelling:

  • implementatie bedrag ineens voor de implementatiedatum (invoering van de wetgeving hierover is tot nader orde uitgesteld);
  • kennis en informatie delen met en tussen alle betrokkenen bij het pensioenfonds;
  • zorgen voor een zorgvuldig en tijdig proces van transitie en implementatie van de uitwerking van de Wtp;
  • tijdige afstemming (incl. alignment) met alle uitvoeringspartijen inzake de implementatie, in het bijzonder met de pensioenuitvoeringsorganisatie (beoogde transitie per 1 januari 2025), de vermogensbeheerders en de custodian;
  • implementatie Wtp tegen beheerste kosten;
  • goede en tijdige communicatie met deelnemers, werkgevers, sociale partners en toezichthouders.

2. Vooruitkijken naar de periode na transitie en implementatie van de Wet toekomst pensioenen (Wtp); vanaf 1 januari 2025

3. Het zijn van #GastVrij Pensioenfonds
met als concrete doelstelling:

  • behoud van bestaande werkgevers en deelnemers en van het draagvlak onder sociale partners en stakeholders en
  • voortzetting van de uitbreiding van het aantal werkgevers en deelnemers.

Zoals in paragraaf 3.1 aangegeven heeft het bestuur in maart 2024 besloten om de implementatie van de Wtp uit te stellen naar 1 januari 2026.

Overgang naar het nieuwe pensioenstelsel
In paragraaf 3.1 ‘Wet toekomst pensioenen’ is uitgebreid stilgestaan bij de Wtp-gerelateerde activiteiten van het pensioenfonds 2023. Voor 2024 is de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel onverminderd het belangrijkste aandachtspunt voor het bestuur.

Datum overgang nieuwe pensioenstelsel
Het pensioenfonds besloot in februari 2023 de beoogde overgangsdatum naar het nieuwe pensioenstelsel op te schuiven van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025. In maart 2024 heeft het bestuur besloten tot een No-GO voor de transitie op 1 januari 2025. In afstemming met pensioenuitvoeringsorganisatie TKP is 1 januari 2026 als de nieuwe beoogde overgangsdatum afgesproken. De onderbouwing van dit besluit is beschreven in paragraaf 3.2.

Evenwichtigheidskader
Evenwichtige belangenbehartiging is een van de belangrijkste aandachtspunten in de besluitvorming door het bestuur. Evenwichtige belangenafweging is in de wet grotendeels een open norm. Het bestuur heeft daarom in 2023 een evenwichtigheidskader opgesteld. Een evenwichtigheidskader geeft structuur in de besluitvorming; niet alleen voor het bestuur maar ook voor de verantwoording naar belanghebbenden.

Datakwaliteit
In de eerste helft in 2024 verwacht het fonds alle stappen uit het Kader Datakwaliteit af te kunnen ronden zodat het bestuur aantoonbare inzage heeft in de datakwaliteit. Vervolgens kan het bestuur zich een oordeel vormen over de datakwaliteit die nodig is om te kunnen invaren. In de tijd tot aan het moment van invaren zullen alle foutieve dataconstateringen volgens planning worden opgelost (‘get clean’) en de aantoonbaar adequate datakwaliteit worden behouden door daar waar nodig aanvullende maatregelen te implementeren (‘stay clean’).

Nieuw administratiesysteem PUO
In 2024 wordt de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe pensioenadministratiesysteem van TKP, Plexus, onverminderd nauw gemonitord door het fonds. Dit gebeurt door periodieke TKP-rapportages, rapporten opgesteld op basis van onderzoeken, onder andere van de toezichthouder en namens het fonds zelf, risico-analyses, (on-site)  bezoeken en hoog-frequent overleg. Op basis van de inzichten die het fonds verkrijgt, neemt het bestuur gedurende 2024 een aantal tussentijdse GO-NoGO besluiten.  

DNB
Op verzoek van DNB informeert het pensioenfonds samen met de andere pensioenfondsen in Nederland DNB periodiek (éénmaal per kwartaal) over de status van de besluitvorming inzake de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. 

Groningen, 13 juni 2024

het bestuur,

Ansfried Snijders (onafhankelijk voorzitter)

Wouter Bleckman

Imke Hollander

Kees Scheepens 

Xander den Uyl

Gijs Vermeulen

Jesse van der Vliet (aspirant lid)

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report