Spring naar inhoud

Beleid uitvoering verplichtstelling

1. Beleid uitvoering verplichtingstelling

In dit hoofdstuk volgt een opsomming van:

  • Werkingssfeer en doelstelling pensioenfonds;
  • Doelstellingen 2023;
  • Missie, visie en kernwaarden;
  • Uitvoering programma #GastVrij Pensioenfonds;
  • Opdrachtverstrekking en opdrachtaanvaarding;
  • Haalbaarheidstoets en risicohouding;
  • Pensioenregeling;
  • Aantal deelnemers aan de pensioenregeling;
  • Aansluitingsbeleid.

In bijlage 1 van het jaarverslag wordt ingegaan op de structuur van het pensioenfonds. Hier wordt onder andere stilgestaan bij de externe partijen, de verschillende fondsorganen en de samenstelling hiervan.

1.1 Werkingssfeer en doelstelling pensioenfonds

Het pensioenfonds is een verplicht gesteld pensioenfonds. Deelneming aan het pensioenfonds is verplicht voor werknemers in loondienst van een werkgever, die in hoofdzaak activiteiten verricht in de verblijfsrecreatie en/of zweminrichting. Dit geldt voor werknemers vanaf de eerste dag van de maand waarin de 21-jarige leeftijd wordt bereikt tot de eerste dag van de maand waarin de 67-jarige leeftijd wordt bereikt. Met ingang van 1 januari 2024 is de toetredingsleeftijd 18 jaar. Op de website van het pensioenfonds en in bijlage 6 van het jaarverslag treft u de volledige omschrijving van de werkingssfeer aan.

Doelstelling pensioenfonds
Het pensioenfonds is opgericht met als doelstelling om de pensioenregeling, zoals deze door de sociale partners is afgesproken, uit te voeren. De pensioenregeling heeft als doel alle werknemers en gewezen werknemers uit deze sector en hun nabestaanden, te beschermen tegen geldelijke gevolgen van ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Het pensioenfonds heeft de pensioenafspraken van de sociale partners in de verblijfsrecreatie en zweminrichting uitgewerkt in een pensioenreglement.

Het pensioenfonds werkt deze doelstelling uit in de volgende beleidsuitgangspunten zoals opgenomen in de opdrachtverstrekking en aanvaarding:

  • stabiliteit in pensioenopbouw en daarbij behorende pensioenlasten;
  • streven naar koopkrachtbehoud;
  • uitvoering van de pensioenregeling tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding;
  • solide, integer, transparant en maatschappelijk verantwoord beheer van het belegd vermogen; zodat kan worden voldaan aan de lopende en toekomstige pensioenverplichtingen;
  • verantwoorde, evenwichtige en heldere communicatie met alle betrokkenen;
  • nakoming van wet- en regelgeving.

Het bestuur van het pensioenfonds concludeert dat bovenstaande uitgangspunten grotendeels behaald zijn. De eerste 2 beleidsuitgangspunten zijn vanwege de financiële positie van het pensioenfonds lastig realiseerbaar.

1.2 Doelstellingen 2023

Doelstellingen 2023
Voor 2023 zijn er 2 specifieke doelstellingen waarover in dit bestuursverslag verantwoording wordt afgelegd. Deze doelstellingen zijn hieronder opgenomen, voorzien van de verantwoording:

1.         Verdere stappen op weg naar implementatie Wet toekomst pensioenen (Wtp) per 1 januari 2025 [6]

met als concrete doelstelling:

  • implementatie bedrag ineens voor de implementatiedatum (invoering van de wetgeving hierover is tot nader orde uitgesteld);
  • implementatie keuzebegeleiding voor de implementatiedatum (voor zover later dan 1 januari 2023);
  • kennis en informatie delen met en tussen alle betrokkenen bij het pensioenfonds;
  • zorgen voor een zorgvuldig en tijdig proces van ontwerp, besluitvorming, transitie en implementatie van de uitwerking van de Wtp;
  • komen tot tijdige en onderbouwde besluitvorming incl. het ondersteunen van het besluitvormingsproces (tijdig incl. onderbouwing) door sociale partners in het kader van Wtp;
  • tijdige afstemming (incl. alignment) met alle uitvoeringspartijen inzake de implementatie, in het bijzonder met de pensioenuitvoeringsorganisatie, de vermogensbeheerders en de custodian;
  • implementatie Wtp tegen beheerste kosten;
  • goede communicatie met deelnemers, werkgevers, sociale partners en DNB.

Verantwoording
De Wet toekomst pensioenen is op 1 juli 2023 in werking getreden. De sociale partners hebben afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling, deze afspraken zijn vastgelegd in het transitieplan. Het operationeel model en transitie beleggingsbeleid is vastgesteld. Het concept communicatieplan is verder uitgewerkt en besproken.

De Raad van Toezicht en het Verantwoordingsorgaan zijn steeds aangesloten gehouden en geïnformeerd ter voorbereiding op advies- en goedkeuringsaanvragen. Er is veelvuldig afstemming geweest met de risicocommissie, de sleutelfunctiehouders en de accountant.

De voorbereidingen voor de implementatie van het administratiesysteem loopt en vordert. In paragraaf 3.2 wordt hier verder op ingegaan.

2.        Het zijn van een #GastVrij Pensioenfonds

met als concrete doelstelling:

  • behoud van bestaande werkgevers en deelnemers en het draagvlak onder sociale partners en stakeholders en
  • uitbreiding van het aantal werkgevers en deelnemers wordt voortgezet.

Verantwoording
Het aantal verplicht aangesloten werkgevers is in 2023 gestegen van 1.563 naar 1.609 en het aantal vrijwillige aansluitingen is gestegen van 59 naar 69. Het aantal werkgevers en het aantal actieve deelnemers is gestegen. Het aantal gewezen deelnemers is fors gedaald, omdat in juni 2023 een afkoopactie kleine pensioenen heeft plaatsgevonden. In paragraaf 1.7 wordt ingegaan op het aantal deelnemers, in paragraaf 1.8 op het aantal werkgevers.
Het bestuur heeft in 2023 veel energie en tijd gestoken in de relatie met sociale partners, onder andere via de Pensioentafel.

[6] Het pensioenfonds besloot in februari 2023 om de beoogde overgangsdatum naar het nieuwe pensioenstelsel op te schuiven van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025. In maart 2024 heeft het bestuur besloten tot een No-GO voor de transitie op 1 januari 2025. In afstemming met pensioenuitvoeringsorganisatie TKP is 1 januari 2026 als de nieuwe beoogde overgangsdatum afgesproken.

1.3 Missie, visie en kernwaarden

De missie van het pensioenfonds
Het pensioenfonds is van en voor de recreatie. Wij voeren de pensioenregeling uit en beheren en beleggen de premies van werkgevers en werknemers. Wij doen dit gastvrij, kostenbewust, evenwichtig en zonder winstoogmerk. Binnen het pensioenfonds delen de (gewezen) deelnemers en de aangesloten werkgevers de lusten en lasten, in goede en slechte tijden. Zo zorgen we voor een aanvullende oudedagsvoorziening en bieden we de mogelijkheid voor een partnerpensioen.

De visie van het pensioenfonds
Het pensioenfonds wil hét pensioenfonds zijn voor de werkgevers en werknemers in de recreatie. Daaronder verstaan wij o.a. de verblijfsrecreatie, de zwembaden en zwemscholen, de buitensport en de dagrecreatie.
Wij zijn toekomstgericht en passend binnen de gastvrijheidsbeleving van de sector Recreatie. Het pensioenfonds is op zoek naar kansen om onze positie te versterken. Wij voeren een toekomstbestendig en eigentijds beleid en voeren hierover het gesprek met deelnemers, pensioengerechtigden en werkgevers. Het pensioenfonds streeft daarbij naar draagvlak, vertrouwen en koopkrachtbehoud. De ambitie is dat elke (ex)werknemer en werkgever op de hoogte is van de inhoud van de pensioenregeling. Iedere (gewezen) deelnemer weet wat dit voor hem betekent in geval van pensionering, overlijden en arbeidsongeschiktheid.

Kernwaarden
Ondernemend, eerlijk en ontzorgend.

1.4 Opdrachtverstrekking en opdrachtaanvaarding

Artikel 102a van de Pensioenwet draagt het bestuur van het pensioenfonds op te zorgen voor de formele opdrachtaanvaarding van de door sociale partners aan het pensioenfonds opgedragen pensioenregeling. Het bestuur toetst bij de opdrachtaanvaarding voor het pensioenfonds als geheel en voor de relevante beleidsgebieden aan de doelstellingen en uitgangspunten van het pensioenfonds. Het bestuur en sociale partners hebben de doelstellingen en uitgangspunten opgenomen in een door beiden ondertekende verklaring opdrachtverstrekking en opdrachtaanvaarding. Deze verklaring is in verslagjaar 2015 voor het eerst opgesteld en in 2020 aangepast.

Pensioentafel

Een goede communicatie tussen sociale partners, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de pensioenregeling van het pensioenfonds, stakeholders en het bestuur van het pensioenfonds, als uitvoerder van de pensioenregeling, is van groot belang. Om deze reden heeft het bestuur van het pensioenfonds een Pensioentafel ingericht. De Pensioentafel is het overlegorgaan bestaande uit vertegenwoordigers van cao-partijen en fondsbestuur. Dit orgaan kan namens cao-partijen de inhoud van de pensioenregeling van het pensioenfonds bespreken en kan uitleg geven over de werkingssfeer van het pensioenfonds.

De doelstellingen van de Pensioentafel zijn:

  1. Informeren; sociale partners worden door het pensioenfonds geïnformeerd over de ontwikkelingen bij het pensioenfonds. Te denken valt aan de uitkomsten van de haalbaarheidstoets, de financiële positie van het pensioenfonds en de ontwikkelingen m.b.t het ondernemingsplan;
  2. Bespreken van de pensioenregeling; de Pensioentafel is een orgaan waar inhoudelijke gesprekken worden gevoerd door sociale partners over de inhoud en een wijziging van de pensioenregeling;
  3. Uitleg van de werkingssfeer van het pensioenfonds.

De Pensioentafel is in 2023 ten minste ieder kwartaal bij elkaar geweest waarbij o.a. de volgende onderwerpen zijn besproken:

  • actuele ontwikkelingen van het pensioenfonds;
  • financiële positie van het pensioenfonds;
  • Wet toekomst pensioenen; 
  • premie en regeling 2024.

In 2023 was er een intensivering van het aantal vergaderingen (3 extra vergaderingen) van de Pensioentafel, vaak gevolgd door vergaderingen van sociale partners in verband met de besluiten die door sociale partners genomen moesten worden in het kader van de Wtp. Uiteindelijk heeft dit per 31 oktober 2023 geleid tot een Transitieplan waarin de afspraken tussen sociale partners over de pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel zijn vastgelegd. De actuarieel adviseur van het pensioenfonds heeft sociale partners en hun adviseurs daartoe van alle relevante informatie voorzien.

1.5 Haalbaarheidstoets en risicohouding

De haalbaarheidstoets is een wettelijke, jaarlijkse toets die inzicht geeft in de samenhang tussen de financiële opzet, het verwachte pensioenresultaat en de risico’s die daarbij gelden. De hierbij behorende economische scenario’s zijn voorgeschreven. In de haalbaarheidstoets wordt een projectie van de financiële situatie van het pensioenfonds voor een lange periode (60 jaar) gemaakt voor een veelvoud aan economische scenario’s.

De haalbaarheidstoets heeft als doel inzicht te geven in:

  • De gevolgen van de financiële opzet van het pensioenfonds;
  • De verwachtingen en risico’s, met name ten aanzien van koopkrachtbehoud;
  • De consistentie en evenwichtigheid van het beleid;
  • De haalbaarheid en consistentie van het premiebeleid;
  • De herstelkracht van het pensioenfonds.

De belangrijkste uitkomst waarnaar gekeken wordt in de haalbaarheidstoets is het pensioenresultaat. Dit is een maatstaf voor koopkrachtbehoud.

Uitkomsten haalbaarheidstoets juni 2023
In onderstaande tabel zijn de uitkomsten van de haalbaarheidstoets afgezet tegen de gestelde grenzen en voorwaarden en eerdere uitkomsten. Hieruit blijkt dat het pensioenfonds slaagt voor de toets.

  Risicohouding (lange termijn) 2023 2022  
Toetsing pensioenresultaat Ondergrens / maximale afwijking Resultaat Resultaat Voldaan?
Vanuit feitelijke financiële positie        
Mediaan 80% 87% 83% Ja
5e percentiel   60% 54%  
Relevante afwijking t.o.v. mediaan 43% 30% 36% Ja

Het toetsen of er sprake is van voldoende herstelkracht of een realistische premie is in 2023 niet van toepassing, omdat het pensioenfonds voldoet aan de normen van de haalbaarheidstoets.

1.6 Pensioenregeling

Om uitvoering te geven aan de doelstelling om te streven naar een nominaal pensioen, voert het pensioenfonds de pensioenregeling uit zoals deze is afgesproken door sociale partners. De pensioenregeling is verder uitgewerkt in een pensioenreglement.

De pensioenregeling 2024 en 2023:

Kenmerken 2024 2023
Pensioensysteem Middelloonregeling (CDC) met een voorwaardelijke toeslagverlening (indexatie). Middelloonregeling (CDC) met een voorwaardelijke toeslagverlening (indexatie).
Toetredingsleeftijd 18 jaar 21 jaar
Pensioenrichtleeftijd eerste dag van de maand waarin de 67-jarige leeftijd bereikt wordt. eerste dag van de maand waarin de 67-jarige leeftijd bereikt wordt.
Maximum pensioengevend salaris € 71.628 (€ 35,98 per uur) € 66.956 (€ 33,88 per uur)
Franchise € 14.009 (€ 7,04 per uur) € 13.033 (€ 6,60 per uur)
Opbouwpercentage ouderdomspensioen 1,592% 1,170%
Vrijwillige Anw-pensioen Ja Ja
Partnerpensioen op risicobasis 57% van het te bereiken ouderdomspensioen 57% van het te bereiken ouderdomspensioen
Wezenpensioen 14% van het te bereiken ouderdomspensioen 14% van het te bereiken ouderdomspensioen
Premie 21,8% van de pensioengrondslag 21,8% van de pensioengrondslag
Premievrijstelling in geval van arbeidsongeschiktheid Ja Ja

1.7 Aantal deelnemers aan de pensioenregeling

In onderstaande tabel is het verloop van de aantallen deelnemers weergegeven.

  Ultimo 2022 Bij Af  Ultimo 2023
Deelnemers 20.295 5.076 4.726 20.645
Gewezen deelnemers 70.079 6.152 32.107 44.124
Pensioengerechtigden  3.724 501 128 4.097
Ouderdomspensioen 3.441 459 90 3.810
Invaliditeitspensioen 24 0 2 22
Partnerpensioen 204 37 27 214
Wezenpensioen 55 5 9 51
Totaal 94.098 11.729 36.961 68.866

De deelnemers worden geteld per persoon en niet op basis van dienstverband. Het aantal actieve deelnemers is in 2023 gestegen.

Het pensioenfonds heeft in 2023 meegewerkt aan veel reguliere uitgaande (214 deelnemers) en inkomende waardeoverdrachten (44 deelnemers). De waardeoverdrachten inzake klein pensioen betroffen 6.055 inkomende en 31.596 uitgaande waardeoverdrachten. Het aantal uitgaande waardeoverdrachten was hoog in 2023 door een inhaalactie.

Onderstaande tabel geeft inzicht in de aantallen deelnemers die bij het pensioenfonds zijn geregistreerd en voor wie in de jaren 2019-2023 premie is ontvangen. 

  2023 2022 2021 2020 2019
Aantal verzekerden 20.645 20.295 19.250 18.748 18.752

Het aantal actieve deelnemers is in 2023 toegenomen. Dit had voornamelijk te maken met de stijging van het aantal aangesloten werkgevers.

1.8 Aansluitingsbeleid

Beleid vrijwillige aansluiting
Om te groeien als pensioenfonds is het belangrijk dat werkgevers die niet onder de verplichtstelling vallen, zich vrijwillig kunnen aansluiten bij het pensioenfonds. Het pensioenfonds heeft de mogelijkheden waaronder vrijwillige aansluiting mogelijk is, vastgelegd in statuten van het pensioenfonds. De statutaire verplichtstelling is opgenomen in bijlage 7 van dit jaarverslag.

In de volgende tabel wordt de ontwikkeling van het aantal aangesloten werkgevers weergegeven, onderscheiden naar het type aansluiting.

Type aansluiting 31-12-2023 31-12-2022
Verplichte aansluitingen 1.609 1.563
Vrijwillige aansluitingen 69 59
Ambtshalve aansluitingen [7] 41 44
Totaal 1.719 1.666

Beleid vrijstellingen
In het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000 (hierna: VBB) zijn vier verplichte vrijstellingsgronden opgenomen. Naast deze verplichte vrijstellingsgronden heeft het pensioenfonds de discretionaire bevoegdheid om op andere gronden vrijstelling te verlenen van de verplichte deelneming aan het bedrijfstakpensioenfonds (conform artikel 6 van het VBB). Het algemeen beleid van het pensioenfonds is dat er geen onverplichte vrijstelling wordt verleend, tenzij er sprake is van een dusdanig zwaarwegend belang voor de werkgever en/of zijn werknemers in verhouding tot het belang van het pensioenfonds, dat het pensioenfonds meent te moeten overgaan tot het verlenen van een onverplichte vrijstelling te weten afwikkelingsvrijstelling.

Het pensioenfonds geeft, indien de werkgever voldoet aan de voorwaarden, alleen een afwikkelingsvrijstelling bij de privatisering van een zwembad, wanneer de groep werknemers voor wie vrijstelling wordt verzocht, vóór de privatisering ambtenaar was en op grond daarvan verplicht deelnam aan de pensioenregeling van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP); door het verlenen van vrijstelling kunnen deze personen deelnemer blijven bij het ABP. Het geven van deze vrijstelling wordt geacht in het belang te zijn van de betrokken werknemer. Deze vrijstelling geldt voor de bestaande werknemers die direct voor ingang van de vrijstelling werkzaam zijn bij de betreffende werkgever. 

In de onderstaande tabel is opgenomen hoeveel vrijstellingsverzoeken in 2023 en voorgaande jaren zijn ingediend en hoeveel verzoeken zijn toegekend. Vrijstellingsverzoeken worden niet altijd toegekend in hetzelfde jaar als waarin deze worden ingediend. In 2023 zijn 4 verzoeken ingediend waarvan 3 zijn toegekend in 2023. Het vierde verzoek voor vrijstelling is in 2024 verleend. In 2021 zijn meer vrijstellingen verleend dan er zijn ingediend, ook hier gaat het om verzoeken die in een eerder jaar zijn ingediend.

  2023 2022 2021 2020 2019
Aantal ingediende vrijstellingsverzoeken 4 4 4 3 6
Aantal verleende vrijstellingen 3 3 5 3 2

Het Dagelijks Bestuur heeft mandaat voor de behandeling van aansluitings- en vrijstellingsvraagstukken, waarbij het bestuursbureau een filterende rol speelt voor de aanlevering van dergelijke vraagstukken vanuit TKP.

Handhavingsbeleid
Zoals eerder is aangegeven is het pensioenfonds een verplicht gesteld pensioenfonds. Om ervoor te zorgen dat alle werkgevers die onder de verplichtstelling vallen zich aansluiten en alle werknemers van verplicht gestelde werkgevers worden aangemeld heeft het pensioenfonds een handhavingsbeleid. Dit is nodig om te voorkomen dat werknemers wel recht hebben op pensioen van het pensioenfonds, maar er nooit premie voor hen is betaald. Het pensioenfonds richt zich daarbij onder meer op het handhaven van de verplichtingen van de werkgever: zorgen dat de juiste werkgevers zijn / worden aangesloten, het tijdig aanleveren van de deelnemersgegevens en het tijdig betalen van de pensioenpremies. Het doel van het handhavingsbeleid is om iedereen die onder de verplichtstelling valt een goed pensioen te geven. De uitvoering van het handhavingsbeleid is in 2023 door TKP uitgevoerd conform de afspraken die hierover met het pensioenfonds zijn gemaakt.

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report